Makanan berkhasiat merupakan makanan yang harus dimakan untuk memastikan tubuh badan
seseorang berfungsi secara normal.
Makanan seimbang seharusnya memberikan kita tenaga yang mencukupi yang mengandungi
karbohidrat, protein dan lemak secara optimum dan kandungan fiber yang mencukupi.
Makanan yang memberi tenaga dapat membina badan dan dapat menjauhi kita daripada penyakit.
Berikut merupakan sedikit panduan kepada anda yang gemar makan
10 HEALTHY EATING HABITS THAT WILL CHANGE YOUR LIFE
Artikel ini sedikit sebanyak membantu saya menyemak cara dan pengambilan makanan saya agar
makan dengan lebih bertanggungjawab.
Berikut adalah 10 amalan pemakanan tersebut:
Jangan tidak makan karbohidrat
Sesetengah dari kita merasakan dan mempercayai dengan mengambil karbohidrat
menyebabkan mereka gemuk dan mampu mengundang pelbagai penyakit.
Ini mendorong mereka bertindak untuk meninggalkan pengambilan nutrien tersebut secara total
serta menggantikannya dengan kaedah diet lain yang mungkin menyebabkan berlakunya malnutrisi.
Rancang apa yang hendak dimakan
Sekiranya berhasrat untuk mengambil makan malam yang lebih berat seperti stik dan kentang,
kurangkan atau elakkan pengambilan makanan berdaging dan berkanji untuk waktu makan yang lain
dan begitulah seterusnya. Imbang dan rancang pengambilan kategori makanan.
Makan tengahari semahu anda
Mungkin anda pernah dengar sarapan pagi adalah penting dan makan dengan banyak untuk
memulakan hari anda tetapi ramai diantara kita yang tidak bersedia untuk makan dalam jumlah yang
banyak seawal pagi. Kebenarannya ialah waktu makan paling penting ialah waktu makan tengahari
di mana sistem penghadaman kita telah bersedia sepenuhnya.
Di waktu itu juga badan amat memerlukan makanan untuk berfungsi sepenuhnya seharian.
Namun begitu makan semahunya bukan bermakna anda boleh makan apa sahaja dalam jumlah
yang banyak tetapi perlulah dirancang dan diimbang sebaik mungkin
Makan makanan berwarna pelangi
Sayuran hijau, oren, anggur, kobis ungu, lada benggala dan pelbagai warna sayuran dan buah-buahan
akan membantu memberi tubuh badan dengan pelbagai nutrien yang akan membantu melawan
penyakit.
Berhenti sebelum kenyang amalan mengikut sunnah
Makan itu bukan untuk menjadi kenyang sebaliknya makan itu bertujuan memenuhi keperluan tubuh
badan dengan nutrien yang membolehkan tubuh berfungsi sebaiknya.
Praktis ini sememangnya amat membantu kerana ianya membolehkan sistem pencernaan
berfungsi lebih optimum dan ini dapat mengelakkan dari perut kembung serta
mengurangkan kadar risiko penyakit berkaitan usus dan perut.
Tetapkan pola waktu makan yang seragam
Waktu makan yang tidak tetap akan menyebabkan kecenderungan untuk makan dalam
kuantiti yang yang banyak
Minum segelas air suam 20 minit sebelum makan
Mampu mengurangkan jumlah makanan yang diambil serta membantu sistem penghadaman.
Kurangkan pengambilan gula di dalam makanan
Pengurangan pengambilan gula membantu mengurangkan jumlah kalori
di dalam pemakanan seharian.
Pengambilan gula secara berlebihan dalam jangka masa panjang boleh meningkatkatkan berat badan
dan menyebabkan obesiti.
Menguyah makanan secara perlahan-lahan
Di dalam air liur terdapat enzim amalyse yang membantu menguraikan makanan
dan seterusnya membantu sistem pencernaan.
Makan dengan cepat akan menyebabkan air liur tidak dapat menguraikan makanan dengan baik.
Tidur secukupnya
Amalkan tidur yang secukupnya bagi memastikan tubuh badan dapat berfungsi dengan baik
termasuk sistem penghadaman.
Disediakn oleh,
Norida Barudin
Pusat Satelit ISN Terengganu
No comments:
Post a Comment